De Alaskan Malamute

De Alaskan Malamute is een ras dat behoort tot de oertypen, nog zeer verwant aan de wolf. De Alaskan Malamute is de krachtpatser onder de poolhonden, die zijn naam dankt aan een eskimostam Malhemuts. Zij behandelden hun honden goed waardoor deze honden vriendelijk en zacht van karakter zijn.
Deze karaktereigenschappen zijn ook nu nog terug te zien bij de Alaskan Malamute en heeft een hoge prioriteit bij onze visie over fokken.

De Alaskan Malamute staat zijn mannetje!

De vriendelijkheid t.o.v. mensen verhindert echter niet dat hij een poolhond is, want op zijn onafhankelijkheid is hij toch wel gesteld. Zijn baas zal hier dan begrip voor moeten hebben en dit in goede banen weten te leiden.

Het is dan ook aan te raden om gehoorzaamheidscursussen met de hond te volgen; leerzaam voor baas en hond.

 

Hoewel vriendelijk van aard, zal de Malamute wel zijn mannetje staan als het op de rangorde aan komt. Dit slaat zowel op de rangorde onder soortgenoten als op de rangorde thuis onder de mensen. Dat is een van de redenen waarom wij met alle honden verschillende gehoorzaamheidscursussen doorlopen.
Het blijkt dat een malamute snel leert, maar zich daarom ook snel verveelt.

De Malamute is een aangename gezelschapshond. Ondanks zijn afmetingen, is hij minder hinderlijk dan je zou vermoeden. Hij past zich in huis goed aan, maar heeft wel zijn dagelijkse uitje nodig om aan de nodige beweging toe te komen. Dat betekent dat er toch de nodige km gelopen, gefietst of getraind moeten worden. Fietsen is een bezigheid waarbij de Malamute veel energie in kwijt kan. Wij fietsen dan ook regelmatig een stukje variërend in aantal km.

Het is een werkhond waar men de leukste activiteiten mee kan ondernemen: in de eerste plaats natuurlijk mushen (sleeën). Tenslotte is de Malamute een sledehond. Hoewel vele wedstrijden gericht zijn op snelheid (de Malamute is meer geschikt voor de longtrail, vanwege zijn langere uithoudingsvermogen en kracht), is het toch gezellig om samen met de hond bezig te zijn.
Wij trainen af en toe voor de lol: meestal met een snelle start om daarna over te gaan op toeristentempo!
Aan wedstrijden doen we niet mee, want daar trainen we niet voldoende voor. Toch kan sleeën met een of twee honden ook al voor veel plezier zorgen.

Een werkhond waar je de leukste activiteiten mee kan ondernemen

Op schoonheidwedstrijden (tentoonstellingen) wordt de uiterlijke schoonheid van de hond beoordeeld door een keurmeester. Regelmatig bezoeken we met de honden een show, voor de fun maar natuurlijk ook voor de kampioenspunten!

Er is een ding waar de Malamute absoluut niet geschikt voor is en dat is als waak- en verdedigingshond, vanwege zijn natuurlijke vriendelijkheid t.o.v. mensen. Daar komt bij dat hij niet blaft, meer dan een preventieve houding zal er dus niet van hem uit gaan.

Het jagen is bij de Alaskan Malamute ingeworteld. Maar de kans dat hij na afloop van “the chase” wegblijft, is kleiner dan bij de Husky het geval is. Het loslopen van een Malamute is nogal complex, want ondanks dat Malamutes erg kameraadschappelijk zijn met mensen, zal hij de aanwezigheid van een volwassen soortgenoot van hetzelfde geslacht minder op prijs stellen (Dit is de hoofdreden waarom vele Malamutes aangelijnd blijven).

De Alaskan Malamute is een echte kindervriend: hoewel hij soms door zijn omvang wat ombeholpen, zelfs lomp is, kan hij zich uitstekend aanpassen bij het ritme van jonge kinderen. Laat echter nooit, nooit kinderen alleen met de hond!

De Malamute uit het hoge noorden, aangepast aan de lage temperaturen en sombere omstandigheden. Desondanks kunnen ze ook goed leven in een milder klimaat. Op onze breedtegraad kunnen ze zowel in huis als buiten worden ondergebracht, maar moeten ze uiteraard worden beschermd tegen felle zon en vocht. Maar we mogen niet vergeten dat, hoe plezierig de Malamute ook is als huishond, het eigenlijk een slede- oftewel trekhond is!

Voeg je koptekst hier toe